Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Makaron czossssssssssnkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjne choć pracochłonne

Makaron czossssssssssnkowy

Składniki:

Makaron czossssssssssnkowy

 

  • 40 dag makaronu ryżowego
  • około 2 cm świeżego imbiru, obranego i posiekanego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 30 dag twardego tofu, pokrojonego w niewielką kostkę
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 duża cebula, pokrojona w ósemki
  • 15 dag smażonego tofu, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 świeży zielony strąk chili, bez pestek, pokrojony w cienkie plasterki
  • 15 dag kiełków sojowych(fasoli mung)
  • 10 łodyg szczypioru z czosnku, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 3 łyżki prażonych orzeszków arachidowych, posiekanych
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • gałązki pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

Makaron czossssssssssnkowy
Makaron włóż do dużej salaterki zalej ciepłą wodą i zostaw na 30 minut.Odcedź. W małej miseczce wymieszaj imbir,sos sojowy i 1 łyżkę oleju. Włóż kawałki tofu i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij tofu, ale marynatę zachowaj.
Nagrzej wok lub dużą patelnię, wlej olej, na rozgrzany wsyp czosnek i smaż kilka sekund. Włóż kawałki tofu i smaż nadal mieszając 4 minuty. Zdejmij na talerz i odstaw.
Rozgrzej w woku resztę oleju, wsyp cebule i smaż ją, ciągle mieszając przez 4 minuty. Cebula powinna się zeszklić i odrobinę zrumienić. Dodaj smażone tofu i chili, smaż przez 15 sekund na dużym ogniu, stale mieszając. Włóż makaron i smaż wszystko, ciągle mieszając przez 5 minut.
Wsyp kiełki soi(fasoli mung), kawałki szczypioru i posiekane orzechy. Dodaj tofu ciemny sos sojowy i zachowaną marynatę. Gorącą potrawę nałóż na duży półmisek, udekoruj i zjedz.

SMACZNEGO