WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Makaron czterojajeczny na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron czterojajeczny na mleku. Ciasto na makaron jest mięciutkie i wygodnie się wyrabia i wałkuje. Makaron wychodzi pyszny.

Makaron czterojajeczny na mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron czterojajeczny na mleku

 

Sposób przygotowania:

Makaron czterojajeczny na mleku

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać sól. Wbić jajka. Dolać mleko. Wszystkie składniki wymieszać i ręką wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką aby nie było zbyt klejące. Zagniecione ciasto uformować w kulę i podzielić ją na kilka równych części. Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek podsypując mąką.

Placki rozłożyć na czystych ściereczkach kuchennych i pozostawić je na około godzinę do obsuszenia. Po tym czasie każdy placek pokroić na cieniutkie paseczki. Makaron przesypać mąką i rozłożyć na stolnicy.

W dużym garnku zagotować wodę. Osolić i wrzucić makaron. Makaron gotować ok. 7-8 minut od wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku. Wymieszać z olejem aby się nie sklejał. Makaron podawać jako dodatek do zupy lub jako bazę do innych dań.

Makaron czterojajeczny na mleku
Domowy makaron w trakcie gotowania w garnku
Makaron czterojajeczny na mleku
Makaron pokrojony na paseczki rozłożony na stolnicy
Makaron czterojajeczny na mleku
Rozwałkowane placki ciasta pozostawione do podsuszenia
Makaron czterojajeczny na mleku
Składniki na ciasto na makaron umieszczone w misce