Sposób przygotowania:
Rolada z boczku
Boczek (może być ze skórką lub bez) należy umyć, osuszyć i następnie przeciąć poziomo, ale nie do końca. Mięso rozłożyć jak książkę. Olej połączyć z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Mieszanką dokładnie z każdej strony natrzeć boczek. Boczek ułożony warstwą słoniny do dołu bardzo ściśle zrolować oraz obwiązać za pomocą sznurka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Do naczynia żaroodpornego jedynie na dno wlać wodę i włożyć boczek. Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny pod przykryciem w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od mięsa. Podczas pieczenia mięso kilka razy polać powstałym sosem)
Pod koniec pieczenia roladę piec bez przykrycia, aby się zarumieniła.
(Czas pieczenia zależy od mięsa. Podczas pieczenia mięso kilka razy polać powstałym sosem)
Pod koniec pieczenia roladę piec bez przykrycia, aby się zarumieniła.