WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Domowy makaron pszenny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy makaron zrobiony z jednego całego jajka i dwóch żółtek, z dodatkiem oliwy z oliwek. Idealny do zupy i innych dań.

Domowy makaron pszenny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy makaron pszenny

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron pszenny

ETAP 1:

Mąkę wysypać do dużej miski. Wsypać szczyptę soli. Uformować je w kopiec. W środku zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko i żółtka. Dolać oliwę z oliwek i mleko i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.

Ciasto uformować w coś na kształt owalu i pokroić na 3-4 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki placek. Placki pozostawić na kilkanaście minut by odpoczęły. Następnie zwijać każdy placek w rulon i kroić na cienkie paseczki.

Placki podsypywać przy tym mąką żeby się nie posklejały. Makaron podrzucać do góry żeby się rozwinął. W garnku zagotować wodę. Osolić ją i wrzucić pokrojony makaron.

Gotować go kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.

Podawać jako dodatek do zupy lub innych dań.

Domowy makaron pszenny
Makaron w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Domowy makaron pszenny
Pokrojony makaron przesypany mąką przed ugotowaniem
Domowy makaron pszenny
Placek z ciasta zwinięty w rulon i pokrojony na makaron
Domowy makaron pszenny
Rozwałkowane cienko placki ciasta makaronowego