Sposób przygotowania:
Domowy makaron pszennyETAP 1:
Mąkę wysypać do dużej miski. Wsypać szczyptę soli. Uformować je w kopiec. W środku zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko i żółtka. Dolać oliwę z oliwek i mleko i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.
Ciasto uformować w coś na kształt owalu i pokroić na 3-4 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki placek. Placki pozostawić na kilkanaście minut by odpoczęły. Następnie zwijać każdy placek w rulon i kroić na cienkie paseczki.
Placki podsypywać przy tym mąką żeby się nie posklejały. Makaron podrzucać do góry żeby się rozwinął. W garnku zagotować wodę. Osolić ją i wrzucić pokrojony makaron.
Gotować go kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
Podawać jako dodatek do zupy lub innych dań.
SylaUla