Sposób przygotowania:
Makaron czterojajeczny na mlekuETAP 1:
Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać sól. Wbić jajka. Dolać mleko. Wszystkie składniki wymieszać i ręką wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką aby nie było zbyt klejące. Zagniecione ciasto uformować w kulę i podzielić ją na kilka równych części. Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek podsypując mąką.
Placki rozłożyć na czystych ściereczkach kuchennych i pozostawić je na około godzinę do obsuszenia. Po tym czasie każdy placek pokroić na cieniutkie paseczki. Makaron przesypać mąką i rozłożyć na stolnicy.
W dużym garnku zagotować wodę. Osolić i wrzucić makaron. Makaron gotować ok. 7-8 minut od wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku. Wymieszać z olejem aby się nie sklejał. Makaron podawać jako dodatek do zupy lub jako bazę do innych dań.