Sposób przygotowania:
Makaron kółka w sosie porowym z brokułem
Brokuły umyć,podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie /można na parze/. Warzywo powinno być ugotowane,ale jędrne. Nastawić wodę na makaron i ugotować w/g zaleceń producenta.W międzyczasie pokroić cienko dokładnie umyty por.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krążki pora ,czosnek i dusić kilka minut. Dodać śmietanę, zagotować /bardzo krótko/,doprawić do smaku solą , zdjąć z ognia, przelać do wysokiego naczynia i zmiksować. Powstały sos wlać z powrotem na patelnię i podgrzać.Ugotowany,odcedzony makaron wsypać do sosu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na talerze.Na wierzchu każdej porcji ułożyć różyczki brokuła, ozdobić świeżym porem ,cieniutkimi paseczkami marchewki i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
evita0007
olmanka
Ma-Gosia