SUPERPRZEPIS

Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun Więcej zdjęć (2)

Danie jest przepyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kuchnią azjatycką.

Składniki:

Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun

4-5 porcji:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 125g makaronu mie (lub innego chińskiego)
  • 15g grzybów mun
  • 1/2 pęczka pietruszki

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku)
  • sos sojowy
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

Ponadto:

  • olej do smażenia (użyłam oleju do woka - z ryżu i chili)

Sposób przygotowania:

Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun

Marchewka z cebulą:

Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun
Marchewkę można pokroić w plasterki, a następnie w cienkie paseczki.

Obraną marchew należy pokroić w paseczki, a cebulę w piórka.

Makaron:

Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun
Można użyć dowolnego makaronu do dań chińskich.

Makaron należy ugotować wg przepisu z opakowania, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

Grzyby mun:

Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun
Grzyby powinny napęcznieć i stać się miękkie.

Grzyby mun umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Całość odstawić do momentu, aż grzybki zmiękną.

Danie:

Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun
Należy uważać, aby nie przesadzić z ostrością potrawy.

Na patelni z rozgrzanym olejem umieścić mięso mielone i mieszając - należy doprowadzić do delikatnego obsmażenia. Można dodać troszkę sosu sojowego i pieprzu. Następnie dołożyć cebulę z marchewką. Całość przemieszać i smażyć pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać makaron, miękkie grzybki mun oraz posiekaną natkę pietruszki.


Wszystko razem delikatnie połączyć, doprawić sosem z czarnym pieprzem lub pastą Tom Yum, sosem sojowym i opcjonalnie solą ze świeżo zmielonym pieprzem.


Potrawę chwilkę poddusić i podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Tagi:

makaron dania