Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Makaron z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój ulubiony makaron z grzybami

Makaron z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z grzybami

 

  • 40 dag makaronu kolanka
  • 5 świeżych borowików
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chilli do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron z grzybami
Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą. Czosnek obrać i posiekać w paseczki, a następnie wsypać na patelnię i zeszklić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do czosnku. Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na średniej wielkości kawałki i wrzucić na patelnię. Całość razem podsmażać przez 5 min. Następnie dodać chilli, pieprz, sól oraz sok z cytryny i podsmażać kolejne 10 min. Następnie wlać wino i dusić na małym ogniu aż do odparowania i do momentu aż grzybki będą miękkie. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić i dodać na patelnię do grzybków. Całość razem podsmażać jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
Makaron z grzybami
Makaron z grzybami
Makaron z grzybami
Makaron z grzybami

Tagi:

makaron