CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Rolada schabowa z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe mięso schabowe z aromatycznymi suszonymi owocami. Roladka polana gęstym sosem z żurawiny i kardamonu.

Rolada schabowa z owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada schabowa z owocami

mięso

  • 930 g schabu
  • sól, majeranek, tymianek + oliwa z oliwek

nadzienie

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 suszonych moreli
  • wina chianti, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2-3 goździki, 1 łyżka cukru kokosowego

sos

  • 100 g suszonej żurawiny
  • sok z cytryny, kardamon, sól himalajska, czerwony pieprz, miód

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z owocami
Umyte mięso przecinamy wzdłuż ostrym nożem. Tak aby powstał nam płat o dość równej płaszczyźnie. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i nacieramy nią dokładnie mięso z obu stron. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszło przyprawami.

Śliwki, żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmiękną, potem odcedzamy na sitku. Wino, sok, goździki i cukier zagotowujemy i zalewamy śliwki. Schab rozkładamy na płasko i układamy na nim owoce. Śliwki na środku, morele z żurawiną po bokach. Dobrze i ciasno zwijamy w roladę, a następnie zabezpieczamy metalowymi szpilkami lub nićmi kuchennymi.

Na dno brytfanki rozkładamy żurawinę, posypujemy kardamonem, solą himalajską i spryskujemy odrobiną soku z cytryny.

Na żurawinę kładziemy mięso, podlewamy ciepłą wodą i pieczemy w 180-190 C, przez około 60 minut. W trakcie pieczenia mięso raz obracamy i podlewamy sosem.

Pieczemy pod przykryciem. Po upieczeniu żurawinę wraz z sokami blendujemy, dosładzamy miodem i polewamy roladę.
Rolada schabowa z owocami
Po upieczeniu żurawinę blendujemu z miodem
Rolada schabowa z owocami
Na rozcięty płat mięsa rozkładamy namoczone owoce