Sposób przygotowania:
Rolada schabowa z owocami
Umyte mięso przecinamy wzdłuż ostrym nożem. Tak aby powstał nam płat o dość równej płaszczyźnie. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i nacieramy nią dokładnie mięso z obu stron. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszło przyprawami.
Śliwki, żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmiękną, potem odcedzamy na sitku. Wino, sok, goździki i cukier zagotowujemy i zalewamy śliwki. Schab rozkładamy na płasko i układamy na nim owoce. Śliwki na środku, morele z żurawiną po bokach. Dobrze i ciasno zwijamy w roladę, a następnie zabezpieczamy metalowymi szpilkami lub nićmi kuchennymi.
Na dno brytfanki rozkładamy żurawinę, posypujemy kardamonem, solą himalajską i spryskujemy odrobiną soku z cytryny.
Na żurawinę kładziemy mięso, podlewamy ciepłą wodą i pieczemy w 180-190 C, przez około 60 minut. W trakcie pieczenia mięso raz obracamy i podlewamy sosem.
Pieczemy pod przykryciem. Po upieczeniu żurawinę wraz z sokami blendujemy, dosładzamy miodem i polewamy roladę.
Śliwki, żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmiękną, potem odcedzamy na sitku. Wino, sok, goździki i cukier zagotowujemy i zalewamy śliwki. Schab rozkładamy na płasko i układamy na nim owoce. Śliwki na środku, morele z żurawiną po bokach. Dobrze i ciasno zwijamy w roladę, a następnie zabezpieczamy metalowymi szpilkami lub nićmi kuchennymi.
Na dno brytfanki rozkładamy żurawinę, posypujemy kardamonem, solą himalajską i spryskujemy odrobiną soku z cytryny.
Na żurawinę kładziemy mięso, podlewamy ciepłą wodą i pieczemy w 180-190 C, przez około 60 minut. W trakcie pieczenia mięso raz obracamy i podlewamy sosem.
Pieczemy pod przykryciem. Po upieczeniu żurawinę wraz z sokami blendujemy, dosładzamy miodem i polewamy roladę.