Sposób przygotowania:
Makaron mojej Mamy + moje wariacje
Wsypać do miski mąkę, wbić jaja, dodać sól i margarynę. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk i od miski. Gdyby było zbyt "mokre" należy dodać trochę mąki, a gdyby zbyt suche - trochę zimnej wody. Następnie należy rozwałkować ciasto na cienkie placuszki i odłożyć do przeschnięcia (raz po raz obracając). Potem kroić w dość grube paski i w zależności od przeznaczenia - robić nitki do rosołu (najczęściej w polsce spotykane maszynki do makaronu robią właśnie nitki), do innych dań grubsze, okrągłe, bądź rurki. Rozłożyć następnie makaron do całkowitego wyschnięcia, raz po raz przekładając. Moje wariacje : -makaron brązowy - do ciasta, przy wyrabianiu dodajemy garam masalę i otartą gałkę muszkatułową (ilość dowolna) -makaron zielony - dodajemy siekaną natkę pietruszki, bądź suszone zioła(oregano, majeranek, zioła prowansaldzkie), ja dodałam jeszcze bardzo drobno posiekane oliwki (ilość dowolna) -makaron czerwony - po prostu do ciasta dałam sporo słodkiej czerwonej papryki (ilość dowolna). Pyszności - życzę powodzenia !