Sposób przygotowania:
Makaron nitki z białym serem i śmietaną
Do garnka wlewamy wodę 1 litr na 100 gram makaronu.Solimy.Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy stopniowo makaron i gotujemy ok 5-10 minut na wolnym ogniu.Odcedzamy i przelewamy chłodną wodą.Smażymy śmietanę: na patelnię wylewamy 3 szklanki śmietany i pozostawiamy do wrzenia raz po raz mieszając.Gdy zmieni barwę na złota i zacznie się brylić mieszamy cały czas i zdejmujemy z gazu.Makaron podajemy z białym serem, smażoną śmietaną i cukrem.
Babciagramolka
smakosz 1988
tzn tak- śmietana musi być kwaśna i gęsta.Jeśli chodzi o makaron ze śmietaną to może być na słono.A jeśli z serem to nie wiem he he
Polpal
Włoskiego pochodzenia kucharz robił linguini z obowiązkowymi plus dodatkowymi składnikami i ponieważ makaron mu się zbyt długo gotował i żeby nie podać ciapki to zaczął ten makaron płukać zimną wodą, kucharz powiedział, że jego babcia nauczyła go gotować a juror powiedział, że chyba nie płukać makaron a kucharz powiedział tak jest, nie płukać.
edytaha
Babciagramolka
Ratunku - nadal nie piszecie czy to kwaśna czy słodka śmietana ? Nigdy sie z czymś takim nie spotkałam i nie wyobrażam sobie jak to się robi i jak smakuje .
zbysiowa
Buniu, smakosz odpisała "tzn tak- śmietana musi być kwaśna i gęsta.":)
edytaha
Buniu, ja daję 18% śmietanę Piątnicy. Jakiś czas temu wstawiałam przepis, podaję link, może zajrzysz: https://gotujmy.pl/makaron-ze-smazona-smietana,przepisy,126002.html