Sposób przygotowania:
Makaron pappardelle z karczochami
-Karczochy umyć,odciąć wierzchołki, usunąć twarde, zewnętrzne liście. Przeciąć na połowę i usunąć ,ostre włoskowate włókna. Połówki karczocha posmarować cytryną przekrojoną na pół, lub wrzucić na chwilę do wody z sokiem cytrynowym / obrane i pokrojone karczochy ciemnieją / -Na patelni zrumienić pokrojoną cebulę i czosnek / wyjąć go/ -Karczochy odsączyć z wody , pokroić w krążki, wrzucić na patelnię i podsmażyć/dodać również pokrojone cieniutko łodyżki/ . -Wlać odrobinę wody/ lub bulionu/ i dusić do miękkości/ok.8-10 min/ -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Makaron ugotować /al dente/. -Przecedzony dodać do podsmażonych karczochów, dodać 2-3 łyżki gorącej wody z makaronu. -Starannie wymieszać , chwilkę poczekać by makaron mógł wchłonąć aromat z powstałego sosu i przełożyć na talerze.-Udekorować koperkiem lub zieloną pietruszką. -Można posypać startym parmezanem.