aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Makaron penne w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Polecam prosty, szybki obiad, gdy nie mamy pomysłu na nic innego. Przygotowanie jego zajmie nam nie więcej jak 15 minut.

Makaron penne w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron penne w sosie pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron penne w sosie pieczarkowym
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. W międzyczasie cebule kroimy w piórka i smażymy 3 minuty na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Smażymy 5 minut, po czym zalewamy wodą do takiej wysokości aby pieczarki były nią przykryte. Doprowadzamy do wrzenia. W kubku rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody mąkę ze śmietaną i sosem pieczeniowym, zalewamy tym nasz sos pieczarkowy. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 5 minut. Gotowym jeszcze gorącym sosem polewamy nasz makaron.
Makaron penne w sosie pieczarkowym
Do usmażonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. smażymy, następnie zalewamy wodą, dodajemy rozrobiony ze śmietaną i mąką sos. całość doprawiamy i chwilę gotujemy.
Makaron penne w sosie pieczarkowym
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Tagi:

makaron sosy