eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Makaron penne z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny makaron penne z bakłażanem i cebulką. Całość zapiekana serem.

Makaron penne z bakłażanem

Składniki:

Makaron penne z bakłażanem

 

  • 0,5 kg. makaronu penne
  • garść startego żółtego sera
  • szczyptę soli i pieprzu
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 duża cebulka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 10 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Makaron penne z bakłażanem
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Bakłażan myjemy. Obieramy ze skórki, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Smażymy na patelni. Dodajemy na nią także posiekaną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnie pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Mieszamy dokładnie. Smażymy ok. 15 min. Następnie makaron dodajemy do całości mieszamy. Posypujemy startym serem żółtym. Przykrywamy całość. Zostawiamy na 2 minuty. Podajemy ciepłe. Smacznego!!!