Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Makaron penne z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jesień. Prawdziwki. Makaron. Tylko penne con funghi porcini. Po polsku makaron z prawdziwkami.

Makaron penne z prawdziwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron penne z prawdziwkami

 

  • makaron penne (albo inny gruby) - ok. 10 dag na osobę

 

  • prawdziwki - ok. 25 dag
  • śmietanka słodka 18% - ok. 200 ml
  • dwie duże szalotki
  • dwa ząbki czosnku
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • pieprz, sól, majeranek - do smaku
  • 2 - 3 łyżki startego parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron penne z prawdziwkami
Szalotkę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby, rozgnieciony i posiekany czosnek i smaż chwilę na dużym ogniu. Dolej wino, dołóż czosnek i majeranek, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku i duś jeszcze,aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu (al dente), wyłóż na talerze. Polej sosem, posyp startym serem i pietruszką. Podawaj z białym winem.
Makaron penne z prawdziwkami
Grzyby dodaj do zeszklonej cebuli i duś ok. 10 minut
Makaron penne z prawdziwkami
Dodaj śmietankę, przyprawy i duś, aż sos zzgęstnieje

Tagi:

makaron