kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Makaron po parmeńsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niebo w gębie, moje ukochane danie / dla 2 osób

Makaron po parmeńsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron po parmeńsku

 

  • 100g szynki parmeńskiej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżki oliwy
  • 1/2 kostki rosołku drobiowego
  • ½ papryczki chili (świeżej lub suszonej)
  • oregano
  • sól
  • 220g makaronu rurki
  • 2 łyżki natki posiekanej
  • 150g sera żółtego startego na średnich oczkach
  • ok. ½ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Makaron po parmeńsku
Szynkę pokroić w paseczki (szer.1cm), wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą, smażyć do lekkiego zrumienienia, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę chili, podsmażyć. Pomidory pokroić, dodać do szynki, zalać ½ szklanki wody, dodać pół kostki rosołku i dusić ok. 15 min na małym ogniu (uważać, jeśli za bardzo odparuje sos, dolać wody). W tym czasie (podczas duszenia szynki) ugotować makaron al. dente w osolonej wodzie, odcedzić. Do sosu pomidorowego dodać oregano, natkę pietruszki, zamieszać, dodać ugotowany, ciepły makaron, wymieszać. Następnie wrzucić ser żółty i ponownie wymieszać. Przytrzymać na ogniu, aż ser się roztopi. Gotowe do podania.
Makaron po parmeńsku
Szynkę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie
Makaron po parmeńsku
Dodać do szynki pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek
Makaron po parmeńsku
Dodać pomidory, rosołek drobiowy i dusić razem
Makaron po parmeńsku
Na koniec dodać starty ser żółty, wymieszać