Sposób przygotowania:
Makaron po parmeńsku
Szynkę pokroić w paseczki (szer.1cm), wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą, smażyć do lekkiego zrumienienia, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę chili, podsmażyć. Pomidory pokroić, dodać do szynki, zalać ½ szklanki wody, dodać pół kostki rosołku i dusić ok. 15 min na małym ogniu (uważać, jeśli za bardzo odparuje sos, dolać wody). W tym czasie (podczas duszenia szynki) ugotować makaron al. dente w osolonej wodzie, odcedzić. Do sosu pomidorowego dodać oregano, natkę pietruszki, zamieszać, dodać ugotowany, ciepły makaron, wymieszać. Następnie wrzucić ser żółty i ponownie wymieszać. Przytrzymać na ogniu, aż ser się roztopi. Gotowe do podania.