Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Makaron po węgiersku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Makaron to nie tylko Włochy.

Makaron po węgiersku

Składniki:

Makaron po węgiersku

 

  • 40 dag drobnego makaronu (np. gwiazdki),
  • 50 dag ziemniaków,
  • 1 średnia cebula,
  • 10 dag smalcu (można zastąpić oliwą lub masłem),
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej),
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Makaron po węgiersku
Makaron ugotować \"al dente\" w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5 min. (Ziemniaki muszą być półtwarde). Odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zrumienić na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać makaron, ziemniaki i sproszkowaną paprykę. Doprawić solą. Ciągle mieszając smażyć na małym ogniu ok. 15 min. Podawać bardzo gorące.

Tagi:

makaron