WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2132]

Makaron z mielonym lnem i mąką kukurydzianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron pszenny na całych jajkach, z dodatkiem mąki kukurydzianej i mielonego lnu. Idealny do zupy lub jako baza do dań.

Makaron z mielonym lnem i mąką kukurydzianą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaron z mielonym lnem i mąką kukurydzianą

 

Sposób przygotowania:

Makaron z mielonym lnem i mąką kukurydzianą

ETAP 1:

Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, len mielony i sól wsypać do miski. Wbić jajka. Wlać wodę. Podane składniki połączyć i zagnieść z nich jednolite ciasto. Ciasto podzielić na kilka kawałków.

Każdy rozwałkować na cieniutki placek. Placki pozostawić na około 30 minut do obsuszenia. Następnie pokroić na paski a potem na cienki makaron. W garnku zagotować wodę, osolić, wlać olej i wrzucić makaron.

Gotować około 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić i przełożyć na półmisek.

Makaron pszenny z mielonym lnem i mąką kukurydzian
Makaron domowy w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Makaron pszenny z mielonym lnem i mąką kukurydzian
Ciasto po rozwalkowaniu pokrojone na paseczki
Makaron pszenny z mielonym lnem i mąką kukurydzian
Ciasto rozwałkowane na cienkie placki odłożone do obsuszenia
Makaron pszenny z mielonym lnem i mąką kukurydzian
Ciasto na makaron domowy po zagnieceniu.
Makaron pszenny z mielonym lnem i mąką kukurydzian
Składniki na ciasto na makaron umieszczone w misce