dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Makaron "reginelle" z boczkiem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szerokie wstążki z falbanką świetnie się komponują z aksamitnym sosem na bazie śmietanki z boczkiem, pieczarkami i czerwoną papryką.

Makaron "reginelle" z boczkiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron "reginelle" z boczkiem i pieczarkami

 

  • 50 dag makaronu (reginelle)
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 4 duże pieczarki
  • 1 papryka czerwona
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 szczypty chili w proszku
  • Olej rzepakowy
  • Posiekana natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Makaron "reginelle" z boczkiem i pieczarkami
Makaron ugotowałam al dente w osolonym wrzątku. Boczek pokroiłam w słupki, paprykę w kostkę, a pieczarki w pół-plastry. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju rzepakowego, wrzuciłam boczek, przesmażyłam chwilę i dodałam paprykę. Smażyłam mieszając ok. 8 minut – do momentu gdy papryka lekko zmiękła. Następnie dorzuciłam pieczarki, sól, pieprz, chili i tymianek. Smażyłam kolejne 5 minut. Po tym czasie wlałam śmietankę, doprawiłam łyżką ketchupu, zagotowałam. Do gorącego sosu włożyłam makaron, wymieszałam, podałam posypany natką pietruszki.
Makaron "reginelle" z boczkiem i pieczarkami
Na odrobinie oleju podsmażam wędzony boczek i paprykę
Makaron "reginelle" z boczkiem i pieczarkami
Następnie dodaję pokrojone pieczarki, doprawiam
Makaron "reginelle" z boczkiem i pieczarkami
Zalewam śmietanką, dodaję łyżkę ketchupu
Makaron "reginelle" z boczkiem i pieczarkami
Do gotowego sosu dodaję ugotowany wcześniej makaron, mieszam i podaję

Tagi:

makaron