Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

makaron z boczkiem 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

makaron zapiekany z boczkiem i pieczarkami

makaron z boczkiem 6

Składniki:

makaron z boczkiem 6

 

  • 400 g świeżego boczku bez skóry
  • 3 cebule
  • papryka marynowana - 1 soik
  • 200 g pieczarek
  • makaron 100 g
  • ser żółty 20 dkg
  • sól pieprz oregano
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

makaron z boczkiem 6
Wstawiamy w garnku wodę na makaron. Do gotującego się makaronu wsypujemy makaon i gotujemy na pół miękko. Przelewamy na cedzak. Następnie wykładamy w naczynie żaroodporne. Boczek kroimy w grubą kotkę. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Smażymy razem cebulę z boczkiem na oleju. Pieczarki obgotowujemy i kroimy w talarki , dodajemy na patelnię do boczku i cebuli. Dusimy ok 10 minut. Papryk kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Przyprawiamy solą i pieprzem . Dodajemy łyżkę koncentratu i dusimy jeszcze ok 4 minut podlewając sokiem z papryki marynowanej. Makaron posypujemy oregano. Wykładamy farsz na makaron. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut, wyjmujemy po tym czasie i trzemy na tarce o grubych oczkach serk Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut. Smacznego