katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Makaron rurki z pieczarkami i kurczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowy makaron rurki z pieczarkami i kurczakiem.

Makaron rurki z pieczarkami i kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron rurki z pieczarkami i kurczakiem

 

  • filet z kurczaka (ok.300g)
  • kolorowy makaron rurki (ok. 200g)
  • 10 pieczarek
  • 1 średnia cebula,
  • ser żółty (ok.150g)
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki maggi,
  • sól, pieprz, papryka czerwona do smaku
  • kilka listków bazylii,

 

Sposób przygotowania:

Makaron rurki z pieczarkami i kurczakiem
Makaron gotować w osolonej wodzie ok. 10min. Odcedzić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać masło, dodać cebulę. Cebulę delikatnie podsmażyć. Mięso umyć i pokroić w kostkę, dodać do cebuli, przyparwić do smaku, wlać maggi, posiekane listki bazylii, a kiedy mięso będzie już podsmażone, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez ok. 10 min. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i podgrzać do momentu aż się rozpuści, wymieszać wszystko razem. Makaron ułożyć na talerzu, przykryć farszem, udekorować świeżą bazylią.
Makaron rurki z pieczarkami i kurczakiem
Makaron gotować w osolonej wodzie ok. 10min.
Makaron rurki z pieczarkami i kurczakiem
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Makaron rurki z pieczarkami i kurczakiem
Następnie dodać mięso i przyprawić do smaku.
Makaron rurki z pieczarkami i kurczakiem
Dodać pieczarki, dusić pod przykryciem, a na koniec dodać starty ser.