Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Makaron ryżowy na groszkowo:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron ryżowy doskonale komponuje się ze wszelkimi smakami i kolorami .

Makaron ryżowy na groszkowo:

Składniki:

Makaron ryżowy na groszkowo:

 

  • 1/2 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle ( wstążki )
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 Bulionetki drobiowej Knorra ( lub kostki drobiowej albo w wersji wegetariańskiej warzywnej )
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy na groszkowo:
Zagotować osoloną wodę . Wrzucić makaron i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Odcedzić .
W garnku rozgrzać masło . Wrzucić na nie odsączony z zalewy groszek ( część odłożyć do dekoracji ).Do garnka dodać Bulionetkę i poczekać aż się rozpuści . Zmiksować na kremowe puree . Doprawić mielonym pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem .
Wrzucić makaron i ogrzewać mieszając aż groszkowe puree oblepi makaron .
Podawać posypany pozostałym groszkiem i dla kontrastu kolorystycznego kawałkiem pokrojonej w drobną kosteczkę ugotowanej marchewki.

Tagi:

makaron