Makaron ryżowy otrzymywany jest z mąki ryżowej. Jego zaletą jest to, że nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go gorącą wodą na kilka minut. Dodatkowo jest lekkostrawny i mało kaloryczny, czyli świetny dla osób pozostających na diecie. Godne polecenia jest wykonanie sałatki z makaronem ryżowym, będzie to lekkie i efektowne danie. Dodać możemy wszelkie składniki, które wypatrzymy akurat w naszej lodówce. Makaron ryżowy możemy również podać z warzywami lub krewetkami, pomysłów na jego wykorzystanie jest bardzo wiele.

Makaron ryżowy Kategorie

Makarony

Makarony

Najpopularniejsze są makarony pszenne, produkowane z zawierającej dużo glutenu semoliny. Warto sięgnąć też po makarony razowe, gryczane, jaglane, amarantusowe, kukurydziane. Ciekawym rozwiązaniem są, popularne w krajach azjatyckich, makarony skrobiowe, które nie mają wyrazistego smaku, dzięki czemu silnie absorbują smak innych składników. Do tych makaronów należą, m.in.: makaron ryżowy, shirataki i sojowy. Dobrym pomysłem dla osób dbających o linię są makarony warzywne z cukinii lub marchewki.

Smażony makaron

Smażony makaron

Smażony makaron to dobry pomysł na wykorzystanie go gdy pozostanie nam ugotowany na drugi dzień. Z jego pomocą możemy wyczarować nowe, zupełnie wyjątkowe danie. Wystarczy, że otworzymy lodówkę i poszperamy w poszukiwaniu innych składników, które dotąd nie zostały wykorzystane. Taki smażony makaron świetnie sprawdzi się w połączeniu z kurczakiem jajkiem czy przyrządzony po chińsku z warzywami i wieprzowiną.

Ryż z kurkumą

Ryż z kurkumą

Ryż z kurkumą będzie miał charakterystyczny żółty kolor. Danie najczęściej podaje się z warzywami i kurczakiem. Po ugotowaniu ryżu dodaje się do niego kurkumę, a potem łączy z uduszonymi wcześniej na patelni warzywami, np. marchewką, pomidorem, cukinią, papryką lub czosnkiem. Danie będzie bardziej sycące, gdy do warzyw doda się pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka. Mięso można wcześniej zamarynować, np. w sosie sojowym lub oleju, soli i pieprzu. Ryż z kurkumą i warzywami doprawia się ziołami, np. rozmarynem, bazylią, kolendrą lub tymiankiem.

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, czyli quinoa, to roślina o jadalnych ziarnach przypominających ryż. Słynie ze swoich szerokich właściwości prozdrowotnych i interesującego smaku. Quinoa doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw w zastępstwie kaszy czy ziemniaków. Dodaje się ją także do duszonych i gotowanych warzyw, dań mięsnych, zup, sałatek i surówek. Potrawy z komosą ryżową są zwykle dietetyczne i bardzo zdrowe, stosuje się je także w diecie wegańskiej. Komosę podaje się także na słodko, w roli deseru – na przykład z mlekiem kokosowym, bananem i innymi owocami.

Kurczak z ryżem

Kurczak z ryżem

Kurczak zapiekany z ryżem to smaczne danie jednogarnkowe. Mięso z ryżem piecze się w naczyniu żaroodpornym, np. z marchewką albo cebulą. Udka lub piersi marynuje się w oliwie, czosnku, tymianku, oregano, słodkiej papryce, bazylii, ziołach prowansalskich, soli oraz pieprzu. Do naczynia dodaje się surowy ryż, startą na tarze marchewkę, pokrojoną cebulę i mięso. Kurczaka na ryżu oblewa się zalewą, którą przygotowuje się z masła, ostrej papryki i czosnku. Całość piecze się w piekarniku przez minimum godzinę.

Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową

Komosa ryżowa, czyli quiona, zwana również ryżem peruwiańskim nie jest właściwie kaszą. Jest to roślina zaliczana do pseudozbóż. Jej smak można porównać do kompilacji kaszy jaglanej z gryczaną. Przed gotowaniem quinoę należy płukać – w ten sam sposób i z tych samych względów, co jaglaną. Najlepiej podawać ją z majonezem,suszonymi pomidorami, rukolą lub jarmużem. Jest idealna dla osób dbających o linię, ponieważ przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii posiada mnóstwo wartości odżywczych oraz dobrze przyswajalnego białka.

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Ugotowany ryż warto wykorzystać do zrobienia sałatek. Jest on dobrym zapychaczem, dzięki czemu tego typu kompozycje są bardzo sycące. Warto wypróbować sałatkę z ryżem i kurczakiem, tuńczykiem, ananasem, szynką lub jajkiem. Z dressingów do ryżu pasuje majonez, sos curry, ziołowy oraz jogurtowy. Ze względu na neutralny smak tego składnika, można dowolnie eksperymentować z dodatkami, sięgając np. po pieczarki lub paprykę.

Makaron ryżowy z kurczakiem

Makaron ryżowy z kurczakiem

Makaron ryżowy z kurczakiem to danie, które smakować może zupełnie inaczej za każdym razem. Raz przyrządzamy go z sosem śmietanowo- serowym, innym razem z chińską mieszanką warzywną i sosem sojowym. Dodatek ananasa i chili zaostrzy jego smak, natomiast zioła prowansalskie i pomidory nadadzą niesamowitego aromatu. Zawsze możemy przygotować go w formie sałatki z makaronem ryżowym i kurczakiem.

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami to danie wręcz ekspresowe w wykonaniu. Ugotowanie wybranych klusek, podsmażenie cukinii, cebuli lub papryki zajmie nam na prawdę chwilę. Do tego ulubione przyprawy, może starty ser do posypania naszej potrawy i gotowe. Do makaronu z warzywami będzie pasował dodatkowo i kurczak, i indyk, jeśli bez mięsa nie możemy się obejść. By jeszcze przyśpieszyć wykonanie dania możemy użyć makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania i mrożonkę z warzywami po chińsku.

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem to dobry pomysł na lekką kolacje, czy elegancką przystawkę. Możemy do niej użyć różnych rodzajów tego makaronu- nitki, rurki, czy kokardki pięknie będą prezentować się na naszym półmisku. Dodatki również możemy uszyć tutaj różnorodnych. Świetnie będzie smakowała sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem, szynką, pieczarkami, czy tuńczykiem. Każdy znajdzie swoje ulubione, wyjątkowe połączenie.

Znaleźliśmy 51 przepisów w kategorii Makaron ryżowy