Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaron ryżowy ze skwareczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron z dodatkiem skwarek z wędzonego wieprzowego podgardla.

Makaron ryżowy ze skwareczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron ryżowy ze skwareczkami

 

  • ok. 20 dkg podgardla wieprzowego wędzonego
  • 1/2 cebuli
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy ze skwareczkami
Podgardle pokroić w małą kostkę, mocno zrumienić na suchej patelni. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podgardla i zeszklić ją. Makaron ryżowy (użyłam wstążek) zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3-4 minuty (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Makaron odcedzić, dodać do skwareczek z cebulą. Wymieszać i smażyć razem 2-3 minuty. Do makaronu dodać odsączoną kukurydzę, trochę soli, pieprz i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco lub zimno. Można podawać posypany posiekanym szczypiorkiem.
Makaron ryżowy ze skwareczkami
Pokrojone w kostkę podgardle zrumienione na suchej patelni.
Makaron ryżowy ze skwareczkami
Pokrojona cebula dodana do skwareczek i zeszklona.
Makaron ryżowy ze skwareczkami
Odcedzony makaron ryżowy dodany do cebuli ze skwareczkami.
Makaron ryżowy ze skwareczkami
Odcedzona kukurydza śmietana i pieprz dodane do makaronu.

Tagi:

makaron