gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Makaron śmietanowo-pomidorowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki w wykonaniu, prosty i smaczny makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym. Polecam jako danie obiadowe.

Makaron śmietanowo-pomidorowy

Składniki:

Makaron śmietanowo-pomidorowy

 

  • 300 g makaronu świderki,
  • 3 pomidory,
  • 1 mała cebula,
  • 250 ml śmietanki 30 %,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron śmietanowo-pomidorowy
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy nasiona i kroimy w drobną kosteczkę.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy cebulkę, podsmażamy.

Następnie wlewamy śmietankę i wsypujemy przyprawy, dusimy na małym ogniu około 3-4 minuty.

Następnie dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy.

Dusimy około 5 minut.

Zawartośc patelni łączymy z makaronem.

Smacznego ;)

Tagi:

danie makaron