Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaron spaghetti z tofu i marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron z tofu to proste i sycące danie dla osób nie jedzących mięsa. Danie jest pyszne, więc polecam.

Makaron spaghetti z tofu i marchewką

Składniki:

Makaron spaghetti z tofu i marchewką

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu naturalnego ( 180 g )
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego ( użyłam takiego w kartoniku )
  • 25 dag makaronu spaghetti
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • zioła prowansalskie według uznania
  • papryka słodka mielona według uznania

Sposób przygotowania:

Makaron spaghetti z tofu i marchewką

Smażenie:

Makaron spaghetti z tofu i marchewką
Cebulę i czosnek przesmażamy na patelni z olejem.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy żeby za mocno nie przypiec. Czosnek i cebula mają się tylko zeszklić.

Smażenie:

Makaron spaghetti z tofu i marchewką
Dorzucamy marchewkę i tofu i przesmażamy.

Marchewki myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki. Tofu rozdrabniamy widelcem. Wrzucamy na patelnię i chwilę przesmażamy z cebulą i czosnkiem.

Duszenie:

Makaron spaghetti z tofu i marchewką
Do składników wlewamy przecier i dusimy do miękkosci.

Następnie wlewamy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości wszystkich składników.

Przyprawianie:

Makaron spaghetti z tofu i marchewką
Na koniec przyprawiamy i dodajemy makaron, danie mieszamy.

Sos przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy.

Podanie:

Makaron spaghetti z tofu i marchewką
Gotowe danie podajemy. Smacznego życzę.

Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.
Porcja dla 4 osób.