kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Orientalna fasolka z tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pyszne, orientalne danie przygotujemy w 20 minut. Jego złożony, pikantno-słony smak świetnie komponuje się z ryżem bądź makaronem ryżowym.

Orientalna fasolka z tofu

Składniki:

Orientalna fasolka z tofu

podstawowe

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • olej kokosowy do smażenia
  • świeży imbir wielkości kciuka
  • papryczka chilli
  • 250 g tofu
  • jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć)
  • 500 g fasolki szparagowej
  • sól, czarny pieprz
  • ciemny sos sojowy
  • ½ pęczka natki pietruszki lub dymki

Sposób przygotowania:

Orientalna fasolka z tofu
Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy krótko posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki, chilli oraz starty imbir.

Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem. Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolkę i sos sojowy.

Przesmażamy jeszcze chwile razem do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką cukru. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki lub posiekaną dymką.

Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego.