Sposób przygotowania:
Makaron w kremowym sosie z ciecierzycyNastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.Na głębokiej patelni podgrzać oliwę/1 łyżkę/, dodać drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.Dusić kilka minut/nie przyrumieniać/.Pomidorki przekroić na pól, usunąć pestki , dodać do cebuli.Ciecierzycę przecedzić z zalewy,podzielić na dwie części.Jedną część wrzucić na patelnię z duszonymi warzywami, doprawić do smaku, dodać 1/2 łyżki kuminu,dokładnie wymieszać i kontynuować gotowanie na bardzo małym ogniu.Drugą część ziaren włożyć do blendera , dodać 2 łyżki oliwy z oliwek,sól,pieprz,słodką i ostrą paprykę,kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zmiksować na gładki krem. Gęstość kremu regulować wodą /z gotującego się makaronu/,ale nie powinien być zbyt rzadki. Dodać pozostałe ziarna kuminu i drobno posiekaną zieloną pietruszkę.Krem przełożyć do rondelka i lekko podgrzać/osobno,nie z warzywami na patelni/ Ugotowany,przecedzony makaron przełożyć na patelnię z gorącymi warzywami,wymieszać doprawić do smaku solą i pierzem.Na talerzach rozłożyć warstwę kremu z ciecierzycy ,a na nim makaron z warzywami.Podawać gorący zaraz po przyrządzeniu.
Zobacz jak przygotować zdrowy i lekki Makaron ze szparagami >>>