Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Makaron w sosie ser-pomidory

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Makaron z pysznym sosem. Na podstawie przepisu z książki "Znane i nieznane dania kuchni włoskiej" , nieznacznie zmodyfikowany :)

Makaron w sosie ser-pomidory Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie ser-pomidory

 

  • 2 puszki pomidorów w zalewie własnej (Plum tomatoes - 400 g każda puszka )
  • 400 g makaronu (ja użyłam do spaghetti ale najlepszy z rodzaju grubych: penne, rurki, świderki)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g białego sera (ja użyłam twarogu ale najlepszy ricotta)
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża bazylia (ja użyłam suszonej)
  • suszony lubczyk
  • sól do smaku
  • starty parmezan (ok. 4 łyżek)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie ser-pomidory
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Powinna być lekko zrumieniona. Pomidory przełożyć do miski i rozgnieść je widelcem, potem wlać na patelnię z cebulą. Dodać rozgnieciony czosnek, lubczyk, bazylię - jeśli jest suszona. Świeżą dodajemy pod koniec. Na małym ogniu dusić pod przykryciem przez ok. 30 min. W między czasie ugotować makaron w większej ilości osolonej wody, ugotowany na pół twardo makaron odcedzić ale zostawić 1 szklankę wody z gotowania makaronu. Ser rozgnieść widelcem, dolać wodę z gotowania makaronu, wymieszać by powstała gładka masa. Do sera dodać połowę sosu pomidorowego oraz parmezan, wymieszać. Dodać ugotowany makaron oraz resztę sosu. Posypać świeżą bazylią (jeśli mamy). Danie jest proste i bardzo smaczne. Pyszne na ciepło oraz na zimno. Można przygotować dzień wcześniej. Smacznego:)
Makaron w sosie ser-pomidory
Pomidory z puszek przełozyć do miski i rozgnieść je widelcem
Makaron w sosie ser-pomidory
Na oliwie zeszklić cebulę a potem dodać pomidory
Makaron w sosie ser-pomidory
Ser połączyć z częścią sosu pomidorowego
Makaron w sosie ser-pomidory
Makaron wymieszać z sosem pomidorowym i posypać bazylią

Tagi:

makaron sery ser