SUPERPRZEPIS

Makaron z wieprzowiną, ananasem i prażoną cebulką

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Makaron z wieprzowiną, ananasem i prażoną cebulką Więcej zdjęć (5)

Tajskie połączenie mięsa z owocami i makaronem, okraszone bardzo aromatycznym sosem na bazie sosy rybnego i limonki podkreślone świeżymi ziołami - to proste i pyszne danie które zachwyci smakiem każdego.

Składniki:

Makaron z wieprzowiną, ananasem i prażoną cebulką

 

  • 500 gram mielonej wieprzowiny
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego nitki
  • 1 ananas
  • 1-2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • Po 1 garści posiekanej kolendry, bazylii i mięty
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • Sól, pieprz
  • Sos :
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 papryczka chilli
  • Sok z 1 limonki
  • Około 3 łyżek sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Makaron z wieprzowiną, ananasem i prażoną cebulką
Mięso smażymy na patelni na rumiano – lekko solimy i pieprzymy.

Ananasa obieramy kroimy w kostkę.

Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy i odstawiamy.

Marchewkę kroimy w zapałki, a cebulę w piórka.

W miseczce łączymy ze sobą starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chilli, cukier, sok z limonki i sos rybny. Mieszamy składniki tak długo, aż cukier się rozpuści. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodajemy więcej cukru.

Na talerze wykładamy po porcji makaronu, na każdej kładziemy porcję usmażonego mięsa, marchewki, cebuli i ananasa. Wszystko posypujemy prażoną cebulką i ziołami. Skrapiamy przygotowanym sosem i serwujemy.

Smacznego

przepis: J. Oliver
Makaron z wieprzowiną, ananasem i prażoną cebulką
Mięso smażymy na patelni na rumiano – lekko solimy i pieprzymy.
Makaron z wieprzowiną, ananasem i prażoną cebulką
Marchewkę kroimy w zapałki, a cebulę w piórka.
Makaron z wieprzowiną, ananasem i prażoną cebulką
Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek, kroimy w kostkę.
Makaron z wieprzowiną, ananasem i prażoną cebulką
W miseczce łączymy ze sobą starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chilli, cukier, sok z limonki i sos rybny. Mieszamy składniki tak długo, aż cukier się rozpuści. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodajemy więcej cukru.