haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 425]

Klopsy mięsno - buraczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jak wartościowy jest burak każdy wie. Zwiększa odporność, opóźnia proces starzenia, zapobiega nowotworom. Ale jak przemycić buraka, skoro ktoś za nim nie przepada? Może w tych pysznych klopsikach?

Klopsy mięsno - buraczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy mięsno - buraczane

 

  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 burak
  • 250g mielonego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, lubczyk lub majeranek

Sposób przygotowania:

Klopsy mięsno - buraczane
1. Surowe buraczki obrałam i starłam na tarce. Cebulę posiekałam, a czosnek pokroiłam drobno.

2. Na oleju poddusiłam cebulę, dodałam buraki, ocet balsamiczny i miód, a na końcu czosnek. Chwilę poddusiłam pod przykryciem i ostudziłam. Koperek posiekałam.

3. Mielone, jajko i mieszankę buraczaną i koperek wymieszałam w misce, doprawiłam solą, pieprzem i lubczykiem lub majerankiem, uformowałam klopsy i usmażyłam je na oleju.
Klopsy mięsno - buraczane
Wszystkie skladniki odpowiednio przygotowujemy: cebulę, koperek i czosnek siekamy, a buraki ścieramy na tarce.
Klopsy mięsno - buraczane
Cebulę smażymy na oleju i dodajemy buraki.
Klopsy mięsno - buraczane
Wszystkie składniki i mieszamy i formujemy klopsy.
Klopsy mięsno - buraczane
Klopsy mięsno-buraczane smażymy na tłuszczu z obu stron.