marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Makaron wstążki smażony z grzybami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dania z makaronów można przyrządzać na różne sposoby, np. po zajatycku lub w sosach na gęsto. Można nawet ze wstążek uwić gniazdka i nadziać grzybami posypanych żółtym startym serem.

Makaron wstążki smażony z grzybami i serem

Składniki:

Makaron wstążki smażony z grzybami i serem

 

  • 1 duże opakowanie makaronu wstążki,
  • 40 dag. pieczarek lub grzybów leśnych, np. podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • 1/2 l. wody na makaron,
  • sól,
  • 20 dag. masła lub oleju roślinnego,
  • 25 dag. sera żółtego cheddar do posypania,
  • sos tabasko zielony lub czerwony,

Sposób przygotowania:

Makaron wstążki smażony z grzybami i serem
Makaron wrzucić na lekko osolony wrzątek i ugotować "al dente", po czym odcedzić i przelać na durszlaku zimną wodą.

Grzyby oczyścić i obsmażyć na maśle z dodatkiem cebulki na patelni.

Z makaronu wstążki uwić gniazdka i ułożyć na patelni i łyżeczką powkładać do środka obsmażone grzyby, posypać na wierzchu startym cheddarem i smażyć z kilka minut, aż ser się rozpuści, a gniazdka zrumienią.

Łopatką kuchenną zebrać kolejno na talerze płaskie po jednym nadzianym gniazdkuoraz skropić każde sosem tabasco zielonym lub czerwonym.

smażenie