gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Makaron z boczkiem wedzonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo pyszne i szybkie danie jedno garnkowe.

Makaron z boczkiem wedzonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z boczkiem wedzonym

 

  • 10dkg boczku wędzonego
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 1- 2 łyzki oleju
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 koncentrat pomidorowy 90 gram
  • 40 dkg makaronu małe muszelki
  • sól,pieprz
  • 1 puszka białej fasoli
  • szczypior lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron z boczkiem wedzonym
Boczek kroimy w kostkę.Na patelnie dajemy olej i pokrojony boczek wedzony,smażymy.Do boczku dodajemy pokrojoną cebule smazymy,dodajemy pokrojony seler podlewamy ,bulionem dodajemy 3 listki laurowe chwilę dusimy ,dodajemy odsączoną fasolę i koncentrat pomidorowy Mozna dodać trochę pieprzu.Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie odsączamy dajemy go do boczku mieszamy chwilę podgrzewamy,górę posypujemy natką pietruszki lub pokrojonym szczypiorem .POLECAM ! ! !
Makaron z boczkiem wedzonym
Na patelni wytapiamy boczek i dodajemy cebulę.
Makaron z boczkiem wedzonym
Łodygi selera myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron z boczkiem wedzonym
Fasolę odsączamy i płuczemy na sitku.
Makaron z boczkiem wedzonym
Nakoniec smazenia dodajemypokrojony szczypior lub natkę

Tagi:

makaron