wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Makaron z brokułami i serem mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makarony można przyrządzać na kilka różnych sposobów. To kolejny z nich, bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu...Wypróbujcie...!

Makaron z brokułami i serem mascarpone

Składniki:

Makaron z brokułami i serem mascarpone

 

  • 300g makaronu świderki;
  • 400 g brokułów, mrożonych lub świeżych podzielonych na części;
  • 15 g masła;
  • kilka gałązek szczypiorku, umytego i pokrojonego drobno;
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone;
  • 250-300 g serka mascarpone;
  • 75 g startego żółtego sera (parmezan, cheddar);
  • 2 łyżki stołowe musztardy ziarnistej

Sposób przygotowania:

Makaron z brokułami i serem mascarpone
Zagotowac wode, z niewielka iloscia soli, wrzucic makaron i gotowac do czasu, az bedzie miekki. W ostatnich 5 minutach gotowania makaronu dodac brokuly. W miedzyczasie w oddzielnym naczyniu roztopic maslo, dorzucic do niego posiekany szczypiorek oraz czosnek na 2-3 minuty. Nastepnie dodac mascarpone, starty zolty ser oraz musztarde i mieszac do czasu, az wszystko sie rozpusci. Dobrze doprawic. Osusz makaron i brokuly na sicie, po czym wrzuc do garnka z sosem i wymieszaj, lub polej makaron sosem po wierzchu. Pychotka!