BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1386]

Makaron z brokułami obsypany serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lubiany przez moich domowników.

Makaron z brokułami obsypany serem

Składniki:

Makaron z brokułami obsypany serem

 

  • makaron penne 300 g ugotowany al dente,
  • brokuły 1 szt,
  • sól,
  • czosnek 3 ząbki,
  • masło klarowne 2 -3 łyżki,
  • słodka papryka 1/2 łyżeczki,
  • chili szczypta,
  • starty parmezan 1/3 szklanki,

Sposób przygotowania:

Makaron z brokułami obsypany serem
Brokuły dokładnie oczyścić, opłukać podzielić na różyczki.

Włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować około 5 - 7 minut od momentu zagotowania wody.

Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, podsmażyć na maśle klarownym, doprawiając do smaku słodką papryką i odrobiną chili.

Brokuły po ugotowaniu wyjąc na sito łyżką cedzakową aby odsączyć z nadmiaru wody. Następnie ugotowane i odsączone brokuły dodać na patelnie do czosnku. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Wodę,  w której gotowały się brokuły ponownie zagotować i ugotować w niej makaron al dente.

Makaron odcedzić zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowanego makaronu. Makaron dodać na patelnię, dolewając zostawioną wodę, całość dokładnie wymieszać i jeszcze pogotować około 5 - 8 minut.

Posypać startym serem.