Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem bez ryżu
Kapustę białą ugotować, zdjąć kilka dobrych liści na gołąbki a resztę zmielić na najgrubszych oczkach maszynki do mięsa.
Farsz:
Mięso mielone wieprzowo lub wołowe albo mieszane wymieszać z resztą gotowanej kapusty zmielonej na najgrubszych oczkach maszynki i wyciśniętą z nadmiaru wody. Dodać przesmażoną, zmieloną cebule razem z boczniakami lub pieczarkami, dodać przyprawy i jajka. Wszystko wymieszać. Farsz nakładać do liści kapusty, zwinąć, ułożyć w garnku.
Po ułożeniu w garnku gołąbki posypać zielonym koperkiem oraz zalać śmietaną z dodatkiem kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Dusić pod przykryciem do miekkości.
Podawać gorące, polane sosem.
Farsz:
Mięso mielone wieprzowo lub wołowe albo mieszane wymieszać z resztą gotowanej kapusty zmielonej na najgrubszych oczkach maszynki i wyciśniętą z nadmiaru wody. Dodać przesmażoną, zmieloną cebule razem z boczniakami lub pieczarkami, dodać przyprawy i jajka. Wszystko wymieszać. Farsz nakładać do liści kapusty, zwinąć, ułożyć w garnku.
Po ułożeniu w garnku gołąbki posypać zielonym koperkiem oraz zalać śmietaną z dodatkiem kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Dusić pod przykryciem do miekkości.
Podawać gorące, polane sosem.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Miło mi ,dziekuje;)