BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gołąbki z mięsem bez ryżu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne gołąbki, gołąbki z kapusty białej bez dodatku ryżu, kaszy. Gołąbki smakują wyśmienicie, szybko znikają z talerza.

Gołąbki z mięsem bez ryżu

Składniki:

Gołąbki z mięsem bez ryżu

 

  • Kapusta biała 1 szt,
  • mielone mięso około 600 g,
  • jajka 3 szt,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • koperek zielony pęczek,
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • kostki rosołowe 2 szt,
  • woda gorąca 1 szklanka,
  • boczniaki lub pieczarki 250 - 300 g,(u mnie boczniaki),
  • cebula 1 duża,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem bez ryżu
Kapustę białą ugotować, zdjąć kilka dobrych liści na gołąbki a resztę zmielić na najgrubszych oczkach maszynki do mięsa.

Farsz:

Mięso mielone wieprzowo lub wołowe albo mieszane wymieszać z resztą gotowanej kapusty zmielonej na najgrubszych oczkach maszynki i wyciśniętą z nadmiaru wody. Dodać przesmażoną, zmieloną cebule razem z boczniakami lub pieczarkami, dodać przyprawy i jajka. Wszystko wymieszać. Farsz nakładać do liści kapusty, zwinąć, ułożyć w garnku.

Po ułożeniu w garnku gołąbki posypać zielonym koperkiem oraz zalać śmietaną z dodatkiem kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej wodzie.

Dusić pod przykryciem do miekkości.

Podawać gorące, polane sosem.