Sposób przygotowania:
Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem
Mięso oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Kroimy w dość grubą kostkę. Polewamy mięso oliwą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kwadrans.
Prażymy kaszę gryczaną na suchej patelni przez około 5 minut, a następnie zdejmujemy z patelni.
Rozpuszczamy w rondlu masło, dodajemy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy kaszę, podlewamy gorącym bulionem i dusimy bez przykrycia. W trakcie duszenia uzupełniamy bulion i mieszamy od czasu do czasu. Dusimy do momentu, aż kasza będzie mieć kremową konsystencję.
W międzyczasie, gdy kasza się dusi, na drugiej patelni smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut.
Do gotowej kaszy dodajemy kurczaka, pokrojony w kostkę seler naciowy, umyty i pokrojony szpinak oraz śmietanę. Mieszamy całość i dusimy jeszcze 1-2 minuty. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.
Prażymy kaszę gryczaną na suchej patelni przez około 5 minut, a następnie zdejmujemy z patelni.
Rozpuszczamy w rondlu masło, dodajemy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy kaszę, podlewamy gorącym bulionem i dusimy bez przykrycia. W trakcie duszenia uzupełniamy bulion i mieszamy od czasu do czasu. Dusimy do momentu, aż kasza będzie mieć kremową konsystencję.
W międzyczasie, gdy kasza się dusi, na drugiej patelni smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut.
Do gotowej kaszy dodajemy kurczaka, pokrojony w kostkę seler naciowy, umyty i pokrojony szpinak oraz śmietanę. Mieszamy całość i dusimy jeszcze 1-2 minuty. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.