Sposób przygotowania:
Makaron z brokułami w sosie podwójnie serowym
1. Mleko wlewamy do garnka i dorzucamy serek topiony. Podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy lekko na ogniu, na końcu dodając czosnek. Przesypujemy mąką i dodajemy do mleka, w którym już zdążył się rozpuścić ser. Mieszamy do zagotowania i wrzucamy żółty ser i dodajemy gałkę muszkatołową , sól i pieprz.
3. Makaron gotujemy al dente, a brokuły dzielimy a małe różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku 5 minut.
4. Makron odcedzamy, ale nie przelewamy zimna wodą. Wrzucamy do sosu i mieszamy. Na końcu dodajemy brokuły.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy lekko na ogniu, na końcu dodając czosnek. Przesypujemy mąką i dodajemy do mleka, w którym już zdążył się rozpuścić ser. Mieszamy do zagotowania i wrzucamy żółty ser i dodajemy gałkę muszkatołową , sól i pieprz.
3. Makaron gotujemy al dente, a brokuły dzielimy a małe różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku 5 minut.
4. Makron odcedzamy, ale nie przelewamy zimna wodą. Wrzucamy do sosu i mieszamy. Na końcu dodajemy brokuły.
SylaUla