jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaron z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Brukselkę najczęściej wykorzystuje do przygotowania tart lub zapiekanek. Tym razem z braku czasu podałam ją w towarzystwie makaronu. Polecam!

Makaron z brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z brukselką

 

  • Składniki na 2-3 porcje:
  • Około 250 g makaronu wstążki,
  • około 15 brukselek,
  • 100 g szynki,
  • 1/3 szklanki pełnego mleka,
  • 80 g żółtego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Makaron z brukselką
Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy jest już miękka odcedzamy ją. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną brukselkę układamy na ugotowanym i wyporcjowanym makaronie. Między czasie przygotowujemy sos. Szynkę kroimy w kostkę i delikatnie ją podsmażamy. Następnie podlewamy ją mlekiem i doprawiamy.Ser ścieramy na grubych oczkach i dokładamy do wędliny. Gdy ten się rozpuści sos wykładamy na wyporcjowany makaron. Danie podajemy oprószone posiekaną natką pietruszki.
Makaron z brukselką
Brukselkę oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie
Makaron z brukselką
Przygotowaną wędlinę kroimy w kostkę i obsmażamy
Makaron z brukselką
Do przygotowanej wędliny wlewamy mleko. podgrzewamy razem
Makaron z brukselką
Na koniec dodajemy starty ser. mieszamy i doprawiamy do smaku