WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Boczek gotowany w ciemnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek surowy marynowany w przyprawach, sosie sojowym i occie balsamicznym, gotowany w rękawie z suszonymi śliwkami.

Boczek gotowany w ciemnej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek gotowany w ciemnej marynacie

 

  • Ok. 1,3 kg surowego boczku bez skóry
  • 2 łyżki soli
  • Pieprz czarny mielony do oprószenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka magi
  • Kilka suszonych śliwek
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Boczek gotowany w ciemnej marynacie

ETAP 1:

Boczek natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem, papryką. Posypać ze wszystkich stron majerankiem. Sos sojowy wymieszać z octem balsamicznym i magi i polać mięso. Posmarować z wierzchu musztardą i obłożyć plasterkami czosnku. Odstawić na 24 godziny do lodówki.

Następnie włożyć do rękawa foliowego. Do rękawa włożyć również śliwki, listek laurowy i ziele angielskie. Zamknąć i włożyć do garnka z wodą. Zagotować. Gotować 1,5 godziny na małym ogniu.

Wystudzić w garnku a następnie wyjąć z worka i schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki.

Boczek gotowany w ciemnej marynacie
Boczek po wystudzeniu w zalewie wyjęty z rękawa
Boczek gotowany w ciemnej marynacie
Boczek zapakowany w rękaw i włożony do garnka z wodą
Boczek gotowany w ciemnej marynacie
Listek, ziele angielskie i suszone śliwki włożone do rękawa
Boczek gotowany w ciemnej marynacie
Boczek ze wszystkimi przyprawami oblozony plasterkami czosnku