Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronem i ciecierzyca w musie
Ciecierzycę zalać wodą, zostawić na całą noc. Następnego dnia ciecierzyce odcedzić, zalać ponownie wodą, i gotować do miękkości. Wlać tyle wody, by po ugotowaniu ciecierzycy, było jej około 2 szklanki. Ciecierzyce odcedzić, wodę zostawić.
Pomidory zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut, potem odcedzić i drobno pokroić. Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić.
W dużej misce wymieszać ze sobą makaron, pomidory oraz ciecierzycę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem, oregano oraz mieloną, czerwoną papryką.
W drugiej misce ubić wodę z ciecierzycy, powinna powstać gęsta piana. Do ubitej piany dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Zmiksować by składniki się połączyły.
Pianę pomidorową połączyć z makaronem i ciecierzycą. Ewentualnie jeszcze doprawić przyprawami. Tak przygotowane składniki na zapiekankę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać obficie startym żółtym serem.
Zapiekać w 180 C przez około 30 minut.
Pomidory zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut, potem odcedzić i drobno pokroić. Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić.
W dużej misce wymieszać ze sobą makaron, pomidory oraz ciecierzycę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem, oregano oraz mieloną, czerwoną papryką.
W drugiej misce ubić wodę z ciecierzycy, powinna powstać gęsta piana. Do ubitej piany dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Zmiksować by składniki się połączyły.
Pianę pomidorową połączyć z makaronem i ciecierzycą. Ewentualnie jeszcze doprawić przyprawami. Tak przygotowane składniki na zapiekankę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać obficie startym żółtym serem.
Zapiekać w 180 C przez około 30 minut.