gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron z cukinią i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowane danie: Makaron z cukinią i koperkiem podaję na obiad jako danie główne. Polecam - jest pyszne.

Makaron z cukinią i koperkiem

Składniki:

Makaron z cukinią i koperkiem

 

  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek koperku
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Makaron z cukinią i koperkiem

ETAP 1:

Makaron z cukinią i koperkiem
Ugotowany makaron, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

ETAP 2:

Makaron z cukinią i koperkiem
Umytą cukinię kroimy w mała kostkę i podsmażamy.

Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do głębszej patelni lub garnka. Podsmażamy na oliwie ok. 10 minut.

ETAP 3:

Makaron z cukinią i koperkiem
Do cukinii, wlewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową oraz koperek.

Następnie wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową, gotujemy, aż cukinia będzie miękka. Dodajemy drobno posiekany koperek. Mieszamy.

ETAP 4:

Makaron z cukinią i koperkiem
Sos zagęszczamy mąką i śmietanką, mieszamy.

Zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Mieszamy i podgrzewamy sos. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.