jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makaron z dyni.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamiast makaronu użyłam pokrojonej w nitki dyni, ugotowałam ją w sosie na chrupiąco - wyszło pyszne danie!

Makaron z dyni. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z dyni.

 

  • pół średniej dyni
  • 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 papryka
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z dyni.
Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulkę, dodajemy paprykę w proszku, mieszamy po czym od razu dodajemy mięso. Przesmażamy je krótko po czym dodajemy kolejno posiekaną drobno paprykę oraz posiekany pomidor bez skórki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Dusimy podlewając odrobiną wody do chwili, aż mięso będzie miękkie. Obieramy dynię i ścieramy ją w długie, cieniutkie paski przypominające makaron. Wrzucamy je na gotujący się sos na kilka minut, by makaron z dyni pozostał chrupiący. Podajemy makaron udekorowany pomidorkami i listkami pietruszki.
Makaron z dyni.
Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulkę, dodajemy paprykę w proszku, mieszamy po czym od razu dodajemy mięso.
Makaron z dyni.
Obieramy dynię i ścieramy ją w długie, cieniutkie paski przypominające makaron.
Makaron z dyni.
Wrzucamy paseczki dyni na gotujący się sos na kilka minut, by makaron z dyni pozostał chrupiący.
Makaron z dyni.
Podajemy makaron udekorowany pomidorkami i listkami pietruszki.

Tagi:

mięso dynia