angiela6

angiela6

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Makaron z fasolką, pomidorami i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niebanalne danie dla miłośników makaronów. Idealnie sprawdza się na obiad i kolację. Poza sezonem fasolkę szparagowa można zastosować mrożoną. Nie wpłynie to na zmianę smaku potrawy.

Makaron z fasolką, pomidorami i tuńczykiem

Składniki:

Makaron z fasolką, pomidorami i tuńczykiem

 

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
  • puszka tuńczyka w sosie własnym ok 180 g
  • 200g fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • ½ cebulki
  • 2 pomidory
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

Makaron z fasolką, pomidorami i tuńczykiem
Makaron ugotować al. Dente. Zostawić 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Fasolkę pokroić w mniejsze kawałki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, pomidory pokrojone w cząstki (bez koktajlowych). Smażyć chwilę. Dodać fasolkę, tuńczyka odsączonego z zalewy.

Smażyć kilka minut. Dodać mleczko kokosowe, wodę z makaronu, sól, pieprz, oregano. Chwilę dusić. Podawać z makaronem.