missMarietta

missMarietta

Kucharz
[Przepisów: 10]

makaron z groszkiem i pastą curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

proste, smaczne i pożywne danie - nie tylko dla wegetarian.

makaron z groszkiem i pastą curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

makaron z groszkiem i pastą curry

 

  • 300g makaronu, np. kolanek albo penne;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 400g zielonego groszku (z puszki);
  • 200g pomidorków koktajlowych;
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżeczka pasty curry;
  • 3 stołowe łyżki wody;
  • 1 łyżeczka kminku;
  • sól, pieprz;
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

makaron z groszkiem i pastą curry
makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę pokroić w krążki, z których każdy przekroić na cztery części - smażyć na rozgrzanej oliwie 3 minuty, po czym dodać pokrojony drobno czosnek oraz kminek. Pomidorki umyć i przekroić na pół - dorzucić do cebuli z czosnkiem i kminkiem. Smażyć około 5 minut, aż zmiękną. Następnie odsączyć groszek i dosypać go na patelnię. Smażyć całość jeszcze 3 minuty. W miseczce w jednolity sosik wyrobić koncentrat, wodę oraz pastę curry. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Sosik zmieszać z ugotowanym makaronem. Makaron z sosikiem oraz cebulę z groszkiem i pomidorkami podawać razem.
makaron z groszkiem i pastą curry
cebulka nie powinna być zbyt drobno pokrojona, żeby nie "zaginęła" w daniu.
makaron z groszkiem i pastą curry
pomidorki nie mogą zbyt dłużo się smażyć, żeby się nie rozpadły - 5 minut jest akuratnym czasem, aby były fantastyczne: nie za miękkie, ale też nie za twarde.
makaron z groszkiem i pastą curry
groszek dominuje w tej kompozycji. Wystarczy go dwie-trzy minuty podgrzewać.
makaron z groszkiem i pastą curry
typowy sosik pomidorowy, którego używam np. do spaghetti. Bardzo smacznie komponuje się z makaronem i groszkiem.