Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti bolognese z wołowiną i czerwonym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania spaghetti bolognese najczęściej wykorzystuję mięso mielone wieprzowo-wołowe, czasem samą wieprzowinę, ale tym razem postanowiłam zrobić je w bardziej wykwintnej wersji, z wołowiną i czerwonym winem.

Spaghetti bolognese z wołowiną i czerwonym winem

Składniki:

Spaghetti bolognese z wołowiną i czerwonym winem

 

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 500 g pomidorowej passaty
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml bulionu
  • makaron spaghetti (u mnie pełnoziarniste) - 1/2-1/3 opakowania
  • sól
  • pieprz
  • płatki czosnku
  • ostra papryka mielona
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • olej
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese z wołowiną i czerwonym winem

ETAP 1:

Spaggetti bolognese z wołowiną i czerwonym winem
Na patelni podsmażamy cebulę i mięso mielone

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy płatki czosnku i mięso. Smażymy.

Dopiero, gdy mięso będzie usmażone, dodajemy sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki mielonej.

ETAP 2:

Spaggetti bolognese z wołowiną i czerwonym winem
Sos do spaghetti z mięsem, passatą pomidorową, bulionem i winem czerwonym

Do cebuli i mięsa dodajemy czerwone wino. Gdy wino nieco odparuje, dodajemy bulion i passatę pomidorową oraz przyprawę do dań kuchni włoskiej.

Podgrzewamy, aż sos się zagęści.

W międzyczasie gotujemy makaron. Do sosu dodajemy odrobinę wody z makaronu.

ETAP 3:

Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.

Bezpośrednio przed podaniem spaghetti posypujemy startym parmezanem.