edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Makaron z karkówką, porem i cukinią

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Uwielbiam takie efekty „sprzątania lodówki”, gotowanie trwało 15 minut i wyszło pyszne jedzonko :)

Makaron z karkówką, porem i cukinią

Składniki:

Makaron z karkówką, porem i cukinią

 

  • Porcja na 1 osobę:
  • 60 g makaronu „cienkie wstążki” (u mnie 1 „gniazdko”) –na opakowaniu był napis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimna wodą
  • gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej
  • 1 mały młody por
  • 1/2 cukinii
  • duży ząbek czosnku
  • 4 duże listki szałwii
  • oliwa z oliwek
  • żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron z karkówką, porem i cukinią
Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę na chrupko, odłożyłam na ręcznik kuchenny aby osączyć z tłuszczu. Na tą samą oliwę wrzuciłam plasterki cukinii, a po chwili dodałam pora, karkówkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko posoliłam i smażyłam na małym ogniu. W międzyczasie zagotowała się woda w rondlu, posoliłam ją i ugotowałam makaron, odlałam go na sicie – mojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam i przełożyłam na talerz. Posypałam plasterkami żółtego sera. Na wierzchu położyłam listki szałwii. Makaron jest bez sosu tylko obtoczony oliwą, ale taki też lubię :)