Sposób przygotowania:
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowymPrzygotowanie klopsików
Przygotowanie klopsików rozpoczynamy od wyrobienia mięsa.
Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnek, jajko, bułkę tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Z przygotowanego mięsa formujemy małe klopsiki, które podsmażamy ok. 10 minut na dobrze rozgrzanym oleju.
Przygotowanie sosu pomidorowego
Przygotowanie sosu pomidorowego rozpoczynamy od podsmażenia na rozgrzanym oleju pokrojonej szalotki i wyciśniętego ząbku czosnku.
Dodajemy pomidory, kilka listków świeżej bazylii oraz suszone oregano. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Sos pomidorowy gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Podsmażone klopsiki mieszamy z ugotowanym sosem pomidorowym i na małym ogniu podgrzewamy kilka minut.
Przygotowanie makaronu
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody.
Dobrze odcedzony makaron mieszamy z klopsikami i sosem pomidorowym.