Sposób przygotowania:
Penne z klopsikami w sosie pomidorowym
Umyte pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy odrobinę wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, studzimy i przecieramy przez sitko. Mięso mielone przekładamy do miski, obraną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Formujemy małe klopsiki i obsmażamy na oleju na złoty kolor z obydwu stron. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na oleju.
Przetarte pomidory przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną cebulę, czosnek i marchewkę.
Zagotowujemy, doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Przekładamy usmażone klopsiki, chwilę jeszcze dusimy na małym ogniu.
Na końcu dodajemy posiekaną bazylię. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, podajemy z klopsikami.
Formujemy małe klopsiki i obsmażamy na oleju na złoty kolor z obydwu stron. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na oleju.
Przetarte pomidory przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną cebulę, czosnek i marchewkę.
Zagotowujemy, doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Przekładamy usmażone klopsiki, chwilę jeszcze dusimy na małym ogniu.
Na końcu dodajemy posiekaną bazylię. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, podajemy z klopsikami.