Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Tagliatelle z klopsikami w zielonym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na święto makaronu ( i nie tylko ) warto przygotować to pyszne, pachnące ziołami danie z mięsnymi pulpecikami które podbije serca wszystkich domowników.

Tagliatelle z klopsikami w zielonym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tagliatelle z klopsikami w zielonym sosie

 

  • Opakowanie makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
  • Pulpeciki:
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mleka
  • Garść posiekanej pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Zielony sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cukinia
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Garść posiekanej pietruszki
  • Garść posiekanego oregano
  • Garść posiekanego koperku
  • Gałązka świeżej mięty
  • 2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • oliwa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z klopsikami w zielonym sosie
Klopsiki: mięso przekładamy do salaterki robimy po środku wgłębienie i wsypujemy bułkę tarta, którą zalewamy mlekiem, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku i ponownie wyrabiamy. Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i formujemy okrągłe klopsiki, układamy je na desce.

Sos: Na głębokiej patelni podsmażamy przez 2 minuty na odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Do przesmażonej cebuli dodajemy umytą pokrojoną w kostki cukinie i smażmy razem kolejne 5 minut. Po tym czasie na patelnie wlewamy bulion – zagotowujemy go i do gorącego wkładamy ostrożnie po jednym klopsiku – gotujemy 15 minut.

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Zioła drobno siekamy dodajemy na patelnie z klopsikami , wlewamy śmietanę kremówkę, delikatnie solimy i pieprzymy sos i gotujemy około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Odcedzony makaron mieszamy z sosem i klopsikami, możemy posypać go startym parmezanem i podajemy gorący ; )
Tagliatelle z klopsikami w zielonym sosie
Cukinie wraz z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju
Tagliatelle z klopsikami w zielonym sosie
Z doprawionego mięsa mielonego formujemy pulpeciki
Tagliatelle z klopsikami w zielonym sosie
Do sosu wkłądamy pulpeciki i gotujemy je około 20 minut