Sposób przygotowania:
Tagliatelle z klopsikami w zielonym sosie
Klopsiki: mięso przekładamy do salaterki robimy po środku wgłębienie i wsypujemy bułkę tarta, którą zalewamy mlekiem, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku i ponownie wyrabiamy. Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i formujemy okrągłe klopsiki, układamy je na desce.
Sos: Na głębokiej patelni podsmażamy przez 2 minuty na odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Do przesmażonej cebuli dodajemy umytą pokrojoną w kostki cukinie i smażmy razem kolejne 5 minut. Po tym czasie na patelnie wlewamy bulion – zagotowujemy go i do gorącego wkładamy ostrożnie po jednym klopsiku – gotujemy 15 minut.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Zioła drobno siekamy dodajemy na patelnie z klopsikami , wlewamy śmietanę kremówkę, delikatnie solimy i pieprzymy sos i gotujemy około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Odcedzony makaron mieszamy z sosem i klopsikami, możemy posypać go startym parmezanem i podajemy gorący ; )
Sos: Na głębokiej patelni podsmażamy przez 2 minuty na odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Do przesmażonej cebuli dodajemy umytą pokrojoną w kostki cukinie i smażmy razem kolejne 5 minut. Po tym czasie na patelnie wlewamy bulion – zagotowujemy go i do gorącego wkładamy ostrożnie po jednym klopsiku – gotujemy 15 minut.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Zioła drobno siekamy dodajemy na patelnie z klopsikami , wlewamy śmietanę kremówkę, delikatnie solimy i pieprzymy sos i gotujemy około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Odcedzony makaron mieszamy z sosem i klopsikami, możemy posypać go startym parmezanem i podajemy gorący ; )